Sinihelmi (D&D maailma)

Kohteesta KampanjaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sinihelmen maailma, joka tunnetaan myös nimellä Jord, tai ihan vain maapallona (miksi muuksikaan kutsuisit pallonmuotoista kappaletta maata jalkojesi alla?) Se kiertää sisnistä kaasujättiläistä joka vuorostaan kiertää systeemin aurinkoa. Nämä planeetat ovat myös maailman jumalia. Tarkempi kuvaus aurinkokunnasta löytyy Tästä artikkelista. Maailmassa käytetään useita kalntereita, niistä tarkemmin omassa artikkaleissa

Maantiede

Tunnettu maailma

Valtakunnan ihmisten tunnettu maailma rajoittuu lännessä eläinkansan maihin, pohjoisessa jättiläisten asuttamaan tundraan, etelässä Ikuisen rauhan imperiumiin ja idässä Itäiseen valtamereen, missä haltioiden kotimaa, Vihersaari sijaitsee.

Valtakuntaa ympäröivät vuoret pitävät ilmaston huomattavasti lämpimämpänä, suurin osa valtakuntaa kuuluu lauhkeaan lehtimetsävyöhykkeeseen, talvella ei ole montaa pakkaspäivää, mutta myös kesät ovat varsin leutoja.

Huomattavin valtakunna pinnanmuodostuma on Lawoldin jyrkänne, joka halkaisee mantereen itä-länsi suunnassa kahtia.

Historia

Jordin historia ulottuu kauas menneisyyteen, mutta ihmisten historialliset lähteet ulottuvat vain noin tuhat vuotta taakseppäin. Haltiat kertovat että kaksituhatta vuotta aiakisemmin maailmaa kohtasi valtava tuho, mikä tuhosi suurimman osan sivistyksestä.

Myyttien aika

Ilmeisesti tuho joka pyyhki maailman kaksituhatta vuotta aikaisemmin on tuhonnut maailman muinakin aikoina.

Titaanien aika

Ensimmäiset elävät olennot maan päällä olivat muinaiset titaanit. Ne olivat neljä olentoa, yksi kullekkin elementille. Nämä mahtavat oliot vaelsivat maan päällä ja muokkasivat sitä mielensä mukaan. Ne loivat itselleen palvelijoita, ensin vanhat rodut, haltiat, kääpiöt, örkit sekä merehiset. Nämä rodut kuitenkin kapinoivat titaaneja vastaan ja pakenivat pitkin maailmaa. Seuraavaksi titaaanit loivat jättiläiset, jotka olivat paljon parempi palvelijarotu.

Lohikäärmesota

Titaanit ja heidän jättiläispalvelijansa sortivat vanhoja rotuja. Tämä johti siihen että vanhat rodut rukoilivat apua maailmojen verhon takaa. Rukouksen kuulivat, ja siihen vastasi lohikäärmeiden mahtava rotu. Lohikäärmeet syöksyivät maailmaan ja aloittivat sodan jättiläisiä sekä heidän titaaniherrojaan vastaan.

Tuho

Sota kuitenkin päättyi siihen että jokin tuntematon voima söyksyi maailmaan ja söi kaikkien sielut. Jälkeenpäin tällle voimalle annettiin nimeksi Tuho. Tuhon aikana titaanit vaipuivat uneen, ja ovat nukkuneet siitä asti. Lohikäärmeet vetäytyivät pesiinsä jossa ne olivta turvassa Tuholta. Vanhoista roduista selvisi vain muutama jotka pystyivät suojelemaan itseänsä mahtavalla taikuudella.

Vanhojen rotujen aika

Ainoa kääpiö joka jäi henkiin Tuhosta oli nimeltään Moukari. Hän takoi itselleen ensin yhden vaimon ja sitten toisen. Haltiat, jotka olivat taiassa mahtavia onnistuivat pelastamaan itsensä kesän saarelle, jonka ympärille he loivat suuren taikapiirin jonka sisällä elämä jatkui suhteellisen normaalina Tuhon keskellä. Örkeistä vain muutama selvisi, ja näistä syntyivät örkkien heimot, goblineista ogreihin. Merehisistä kukaan ei kuullut Tuhon jälkeen ja heidän olemassaolonsa onkin yksi maailman suurista myyteistä.

Ihmisten synty

Kukaan ei oikeastaan tiedä mistä ihmiset tulevat. Vanhojen rotujen edustajat ovat sitä mieltä että ihmiset ovat sekoitus haltioita, kääpiöitä ja örkkejä. Toinen teoria on että ihmiset ovat örkkien jälkeläisiä, mutta tämä ei ole niin suosittu teoria sillä esimerkiksi haltiat pystyvät lisääntymään ihmisten kanssa, mahdollisesti myös kääpiöt, mutta tästä ei ole dokumetoituja todisteita.

Maailmassa on runsaasti ihmisten raunioita ajalta ennen edellistä tuhoa. Rauniot keskikttyvät Weströ joen rannoille, ja sen oletetaan olleen tärkeä alue edelliselle maailmanajalle.

Historiallinen aika

Ihmsiten ajanlasku alkaa vuodesta 1, jolloin Wulfa Verikirves löi Miensen kuninkaan joukot suurten putousten taistelussa. Miensen kuningas Canel kuoli tässä taistelussa ja hänen valtakuntansa päätyi Wulfalle joka oli hänen kälynsä.

Wulfa verikirves

Eräänä päivänä suuri taivaan jumala, Ronga, astui maan päälle ja vaelsi ihmisten parissa. MAtkoillaan hän tapasi nuoren neidon (joissain tarinoissa miehen) joka oli peseytymässä. Neidon nimi oli Glenda (tai Glen) ja Ronga ihastui häneen. Vaikka romanssi oli lyhyt, johti se siihen että Glenda (tai Glen) synnytti pojan, joka sai nimekseen Wulfa. Glenin vanhempi veli oli varsin merkittävän heimon, Verikirveiden, klaaninpäällikkö Ergan.

Ergan ei itse onnisutnut saamaan lapsia, ja hänen sisarensa (tai veljensä) äpäräpoika oli lahjakas lapsi joten Wulfa kasvoi setänsä hoivissa missä hänestä kasvoi voimakas soturi. Eräänä päivänä Bournen kuningas, Comang III, oli metsästysretkellä mutta heidän seurueensa kimppuun hyökkäsi kaamea lohikäärme. Lohikäärme surmasi lähes koko seurueen ja juuri kun se valmistautui surmaamaan kuninkaan Wulfa syöksyi apuun ja kaameasti karjaisten surmasi lohikäärmeen.

Kiitokseski pelastamisestaan Comang III antoi vanhimman tyttärensä, Miran, Wulfan vaimoksi. Seuraavina vuosina sekä Wulfa sekä Comang sotivat naapureitaan vastaan ja he molemmat saivat varsin laajat valtakunnat aikaan. Eräänä päivänä kuitenkin Comang kuoli vanhuuteen ja hänen poikansa, Canel peri hänen valtakuntansa. Rongalaisessa perimysjärjestyksessä valtakunta olisi kuitenkin pitänyt jakaa kaikkien lasten kesken, joihin kuului myös Wulfan vaimo Mira. Tämä johti sotaan, ja suurten putousten taiteluun.


Rodut

Sinihelmen maailmaa kansoittaa kaikki tavalliset D&D rodut™. Niiden lisäksi maailman erikoisuus on eläinkansat, jotka asuttavat Horgonin mantereen länsiosia.

Ihmiset

Ihmiset ovat jakautuneet lukuisiin heimoihin joiden ihonväri vaihtelee vaaleasta tummaan. Valtakunnassa vaikuttaa kolme heimoa, joista Rongalit ovat suurin ja tärkein heimo. Heidän kielensä on myös Valtakunnan virallinen yleiskieli, ja lähes kaikki Horgonin mantereen asukkaat puhuvat sitä.

Rongalit

Rongalit käyttävät Saksien nimigeneraattoria. Vaaleaihoisia, hiukset tummanruskeita. Pohjoisten vuorten pohjoispuolella asuvat Nordmannit ovat sukua Rongaleille, mutta heillä on vaaleat hiukset ja siniset silmät.

Kielet: Rongalia (Common) ja jokin toinen kieli.

Agorenialaiset

Agorenialaiset ovat ihmsikansa joka asuttaa valtakunnan itäisiä rantoja. Heillä on hieman tummempi iho, ja hiukset, kuin Rongaleilla. Rongalit pitävät heitä hienostelijoina ja Agorenialaiset pitävät Rongaleita sivistymättöminä raakalaisina.

Kielet: Rongalia (Common) ja Agore.

Mwangalaiset

Noin kolmesataa vuotta sitten eteläisltä mantereelta saapui, sadalla laivalla, Mwangan kuningaskunta. He pakenivat Ikuisen rauhan imperiumia, joka valloitti koko eteläisen mantereen. He palvovat Auringon pantheonia, mikä estää heitä nousemasta Valtakunnan tärkeimpiin virkoihin. Kuitenkin heidän kuningaskuntansa Valtakunnan eteläosissa on eräs vahvimmista yksittäisistä valtakunnan osista. Heidän ihonsa on ruskea ja hiukset mustat. He ovat ylpeitä omasta historiastaan ja uskonnostaan.

Kielet: Rongalia (Common) ja kiZash.

Eläinkansat

Eläinkansat syntyivät kun sodan jumala Dalasti pani kaikkia metsän eläimiä juotuaan hulluruoholla mustettua simaa. Eläinkansaa on kahta tasoa, kahdella jalalla kulkevia kädellisiä ihmisen ja eläimen sekasikiöitä, heitä kutsutaan täysiverisiksi. Täysiveristen lisäksi eläinkansaan kuuluu puoliverisiä ihmisiä joilla on eläimen korvat, häntä ja mahdollisesti muita kosmeettisia piirteitä. Sääntöjen puolesta puoliveriset eläinkansan edustajat lasketaan ihmisiksi.

Eläinkansat asutavat Horgonin mantereen länsiosia, Weströ joen länsipuolella. Heillä ei ole ollut suurempia valtioita, ainoastaan erillisiä heimoja jotka asuttavat noin 400 neliömailin aluetta viljellen maata ja kasvattaen karjaa. Heimo koostuu yleensä saman eläintyypin jäsenistä, tosin osa on puoliverisiä.

Heimot ovat tehneet löysiä liittoumia keskenään, ja alueella on myös muutama pienempi kuningaskuntakin, joka koostuu useista heimoista. Viime aikoina on liikkunut huhuja suuremmasta valtakunnasta, kauakna länsivuorten länsipuolella, jota susikansa on rakentamassa.

Eläinkansan nimet

Eläinkansa käyttää joko Rongalaisia nimiä, tai mahdollisesti kuvaavia nimiä, heimosta riippuen. jotkut heimot jopa käyttävät näiden yhdistelmiä.

Ankat

Ankat elävät soilla ja jokien varrella. He ovat eteviä veneilijöitä, mutta kauppiaina he eivät menesty, kohtuen heidän pessimistisestä ja sarkastisesta luonteestaan. Ankat ovat vahvasti Myrskyn pantheonin seuraajia, ja pitävät itseään Dalstin lapsina ja maailman vankkumattomina puolustajina.

Crontas The Duck by John Ossoway

Luonteeltaan ankat ovat pessimistisiä, ja koska he ovat kooltaan pienin eläinkansa, he ovat sitä mieltä että kaikki haluavat syödä heidät.

(Statit varastettu internetistä hieman muunnellen)

Ominaisuusmuutokset: Viisaus +2, Ketteryys +1
Ikä: Kuin ihmiset
Koko: Pieni
Nopeus: kävely 25 jalkaa, uiminen 30 jalkaa
Veneessä haudottu: Ankat ovat päteviä (proficient) vesikulkuneuvoissa (Water vehicle) ja saavat edun (advantage) joilla ja soilla.
Katkera vastarinta: Ankat saavat edun (Advantage) lumous (charm) loitsuja vastaan.
Helposti unohdettu: Ankat voivat piiloutua, kunhan heidän ja vihollisen välissä on jokin isompi olento.
Katkeran ivallinen manipulaatio: Every Duck learns how to leverage their awareness of the preconceptions of others to influence their actions and reactions. When you take the Help action to give a creature advantage on an ability check, the creature you aid can use your Wisdom (Insight) modifier instead of it's own relevant modifier. You can use this trait once per short or long rest.
Kielet: Rongalia (common) ja kaksi vapaavalintaista kieltä

Miksi? Koska Glorantha!

Kissaihmiset

(Nämä ovat Tabaxit Volo's guide to Monsters kirjan sivulta 114.) Kissaihmisillä on hieman huono maine sillä monet heistä ovat varkaita ja rosvoja. He ovat kuitenkin eteviä metsästäjiä, ja yleensä kissaihmisistä koostuva heimmo ei viljele maata vaan saavat ravintonsa metsästämällä.

Ominaisuusmuutokset: Ketteryys +2, Karisma +1
Ikä: Kuin ihmiset
Koko: Keskikoko
Nopeus: 30 jalkaa
Pimeänäkö: 60 jalkaa
Feline Agility: Your reflexes and agility allow you to move with a burst of speed. When you move on your turn in combat, you can double your speed until the end of your turn. Once you use this trait, you can't use it again until you move 0 feet on one of your turns.
Cat's Claws: Because of your claws, you have a climbing speed of 20 feet. In addition, your claws are natural weapons, which you can use to make unarmed strikes. If you hit with them, you deal slashing damage equal to 1d4 + your Strength modifier, instead of the bludgeoning damage normal for an unarmed strike.
Cat's Talent: You gain proficiency in the Perception and Stealth skills.
Languages: Common (Rongalia) and a language of the players choice

Korppiväki

Kopeista polveutuva korppiväki on varsin suoraan Volo's guiden kenku rotu.


Repolaiset

Ketuista polveutuvat repolaiset asuttavat metsiä. Heitä pidetään ovelina ja joskus epäluotettavina, mutta he ovat eläinkansojen kauppiaita.

Ominaisuusmuutokset: Karisma +2, Ketteryys +1
Ikä: Kuin ihmiset
Koko: Keskikoko
Nopeus: 30 jalkaa
Tarkat korvat: Repolaiset saavat edun (advantage) kuulemiseen perustuviin havaintoheittoihin.
Juonikas kujeilija: Repolaisella on etu (advantage) huijaus (deception) heittoihin.
Ketun viehätysvoima: Kerran pitkän- tai lyhyen levon (short and long rest) repolainen voi heittää lumous (charm) loitsun yhteen kohteeseen. Toisin kuin loitsussa, tämän ominaisuuden käyttämiseksi repolaisen on keskusteltava lumottavan olennon kanssa minuutin ajan.
Kielet: Rongalia (Common) ja jokin toinen kieli.

Rottalaiset

Rottalaiset polveutuvat rotista. He ovat huomattavasti ihmistä pienempiä ja samalla ketterämpiä. Heidät tunnetaan siitä että niitä on lähes mahdotonta tappaa. Rottalaiset ovat myös tarkkoja siisteydestä ja ahkeria työntekijöitä. He pitävät maanviljelystä, ja ovatkin eläinkansojen etevimpiä maanviljelijöitä.

Ominaisuusmuutokset: Ketteryys +2, Kestävyys +1
Ikä: Kuin ihmiset
Koko: Pieni
Nopeus: 30 jalkaa
Synnynnäienn selviytyjä: Rottalaisilla on osaaminen (Proficiensy) selvitymiseen (Survival).
Sitkeä: Kun rottalainen tippuu 0 osumapisteeseen muttei kuole välittömästi, hän voi jättää itsensä yhteen osumapisteeseen. Tätä ominaisuutta voi käyttää kerran per pitkä tauko (long rest).
Viekas sälkäänpuukottaja: Kun rottalainen taistelee vihollisen selustassa (Flanking) rottalainen saa +1 aiheutettuun vahinkoon.
Kielet: Rongalia (Common) ja jokin toinen kieli.

Susikansa

Susikansa on hyvin hierarkinen kansa, ja he pitävät itseään eläinkansojen luonnollisina johtajina.

Ominaisuusmuutokset: Ketteryys +2, Karisma +1
Ikä: Kuin ihmiset
Koko: Keskikoko
Nopeus: 30 jalkaa
Kielet: Rongalia (Common) ja jokin toinen kieli.

Vuohilaiset

Vuohilaiset ovat toinen paremmin organisoitunut eläinheimo, ja he kilpailevat susikansan kanssa siitä että keiden pitäisi johtaa eläinkansoja.

Haltiat

Haltiat asuttavat suurta ympyränmuotoista saarta. Tämän lisäksi haltioilla on siirtokuntia ympäri maailmaa. Valtakuntaankin kuuluu yksi haltioiden ruhtinaskunta, Ajem, lounaisrannikolla.

Haltiat luodaan normaalien D&D sääntöjen mukaan, sillä erolla että kukin haltia osaa kolmea eri haltiakieltä, sekä rongalia jos he ovat kotoisin Ajemista.

Haltiakielet

Ontot

Jotkut haltiat ovat menettäneet sielunsa jonkin kammottavan tuhon seurauksena. He ovat kuitenkin jääneet henkiin.

Kääpiöt

Valtakunnan alueella on neljä merkittävää kääpiölinnoitusta, jotka ovat kukin oma itsenäinen vaaliruhtinaskuntasa.

Kaer Bolg

Kaer Bolg on pohjoisin kääpiölinnake, Suonniemen ja Koilismaan välissä. He eivät lainaakn arvosta sitä että heillä on lohikäärme naapurinaan, mutta heidän sotavoimansa ei ole kuitenkaan riittävä sotaan Suonniemeä vastaan.

Kaer Bolgin suurimmat klaanit ovat: Gorrunn, Loderr

Kääpiönimet

Kääpiöt, liikkuessaan linnoitustensa ulkopuolella, liittävät yleensä linnoituksensa nimen -im päätteellä nimensä perään (esim Baern Gorunn Bolgim). Jotkut kosmopoliitimmat kääpiöt tosin kääntävät tämän puhutulle kielelle (esim, Ilde Strakeln, Bolgin linnoituksesta). Joskus kääpiöt myös lisäävät isänsä, tai äitinsä nimen oman nimensä perään (esim Brottor Kildrakin poika).

Miesten nimet: Adrik, Alberich, Baern, Barendd, Brottor, Bruenor, Dain, Darrak, Delg, Eberk, Einkil, Fargrim, Flint, Gardain, Harbek, Kildrak, Morgran, Orsik, Oskar, Rangrim, Rurik, Taklinn, Thoradin, Thorin, Tordek, Traubon, Travok, Ulfgar, Veit, Vondal

Naisten nimet: Amber, Artin, Audhild, Bardryn, Dagnal, Diesa, Eldeth, Falkrunn, Finellen, Gunnloda, Gurdis, Helja, Hlin, Kathra, Kristryd, Ilde, Liftrasa, Mardred, Riswynn, Sannl, Torbera, Torgga, Vistra

Puolituiset

Maahiset

Maahisia asuu harvakseltaan kaikkialla valtakunnan alueella, ja ainoa suurempi keskittymä heitä on Kaer Sorangon kääpiölinnakkeen rannalla. Maahiset asuvat mieluiten kaupungeissa omissa kaupunginosissaan, Hauptfordissa he ovat rakentaneet itse Rinteen akupunginosaan omat tukipylväänsä joidne päällä heidän kaupunginosasna sijaitsee.

Örkit ja muut hiisikansat

Valtakunnan alueella Hiisikansoilla on oma provinssinsa, Wazum. Näiden lisäksi etenkin puoliörkkejä asuu jonkin verran kaikkialla missä on ihmisasutusta, tosin erityisen paljon lounaisrannikon alueella.

Muut rodut

Maailmassa on muitakin rotuja, mutta niiden edustajia ei juurikaan asu valtakunnan alueella.

Uskonnot

Ihmsillä on kaksi pantheonia, tosin vanhoissa tarinoissa kerrotaan että ihmisiä olisi kolme heimoa, joten pantheoneitakin pitäisi olla kolme, mutta kukaan ei ole koskaan kuullut tästä kolmannesta heimosta.

Valtakunnan pääuskonto on Myrkyn pantheon, ja vanhojen lakien mukaan Keisarin pitää olla Rongan jälkeläinen.

Myrskyn pantheon

Ronga on myrskyn jumala joka asuu taivaalla, valtavalla sinisellä planeetalla jota hänen perheensä kiertää.

Ronga

Myrskyn jumala ja jumalten kuningas. Muinaisina aikoina Ronga taisteli ensimmäisen keisarin rinnalla ja siitti lukuisia lapsia.

Rongan valtapiiri on Myrky (Tempest)

Allbergd

Rongan vaimo. Kodin ja parannuksen jumala.

Rongan valtapiiri on elämä (life).

Jordig

Jordig on Rongan ja Allbergdin nuorin lapsi. Hän on maan jumalatar.

Jordigin valtapiiri on luonto (Nature)

Dalsti

Rongan vanhin poika, sodan ja oikeuden jumala. Kauan sitten Ostir haastoi hänet juomakilpailuun, Kahdeksannen tynnyrin jälkeen Dalsti oli vielä menossa joten Ostir huijasi ja tarjosi Dalstille hulluruoholla maustettua simaa. Dalsti sekosi tästä simasta täysin, juoksi metsään ja pani kaikkia löytämiään eläimiä. Tästä syntyi eläinkansa.

Dalstin ase on hänen sotakirveensä, Sahmzhag jonka hän otti lyömältään demoniselta puolijumlalta.

Dalstin valtapiiri on Sota (War).

Hilda

Ahjon jumalatar.

Igdig

Kirjojen ja tiedon jumalatar.

Igdigin valtapiiri on tieto.

Gega

Rongan isoäiti, kuoleman ja haudan jumalatar.

Gegan valtapiirit ovat kuolema (Death) ja hauta (Grave).

Ostir

Rongan veriveli, kujeilijajumala. Hän ei ole Rongan kuu vaan komeetta joka matkaa pitkin aurinkokuntaa. Hän palaa joka kolmaskymmenes vuosi, Ostirin palvojilla on silloin niinsanottu "jäynäaika", tämä on yleensä huonoa aikaa kaikille muille. Kujeilun lisäksi Osstir on vastuussa magian opettamisesta ihmsille.

Ostirin papin asuun kuuluu punainen, kääntöpuolellta valkoinen, viitta, jota kannetaan oikealla olkapäällä.

Arkanistien Akatemia kunnioittaa Ostliria joka on heidän näkemyksensä tästä jumalasta. He eivät välitä kujeilusta kovinkaan paljoa vaan kunnioittavat häntä magian opettamisesta. Velhot ovat ehkä jopa hieman vihamielisiä Ostirin/Oslirin normaalia papistoa kohtaan, velhojen näkemyksenä on se että akatemian tehtävänä on pitää huoli siitä ettei Ostlirin pila tuhoa ihmsikuntaa.

Ostirin valtapiirit ovat kujeilu (Trickery) sekä Arcana.

Auringon pantheon

Auringon pantheon on toinen merkittävä ihmiskunnan pantheon. Sen uskomukset ovat sinänsä samat kuin myrskyn pantheonilla, eli planeetat ja aurinko ovat jumala, mutta heidän uskossaan myrskyjumala Ronga palvelee (ja kiertää) auringon jumalaa.

Knowledge, or War. (The

Samas

Samas on auringon jumala ja jumalten kuningas.

Samasin valtapiirit on valo (light)

Inlith

Inlith on maan jumalatar sekä Samasin vaimo. Samalla hän on myös ihmsikunnan esiäiti.

Inlithin valtapiiri on elämä (life) ja luonto (nature).

Lili

Lili on auringon panthenin ahjon jumalatar. Häntä edustaa planeetta joka kiertää lähinnä aurinkoa.

Lilin valtapiiri on ahjo (forge)

Nanna

Nanna on Samasin ja Inlithin vanhin tytär. Hänen tehtävänsä on viedä kuolleet sielut kuolemanjälkeiseen elämään.

Nannan valtapiiri on hauta (grave).

Saba

Nannan kasoissisar, nuorena hän rakastui kuoelvaiseen urhoon eikä suostunut antamaan rakastaan Nannalle kun kuolema saapui. Hänestä tuli kävelevien kuolleiden jumala. Tämä johti siihen että Saban isä, Smas kirosi kaikki kävelevät kuolleet minkä takia ne ottavat vauriota auringon paisteesta.

Sabanin valtapiiri on kuolema (death)

Oslir

Oslir ei oikeastaan kuullu auringon pantheoniin, mutta hänet usein luetaan siihen. Muu auringon pantheon on vahvasti sitä mieltä että Oslir ei ole Myrskyn pantheonin Ostir, ja Oslirin, Ostirin, Ostorin ja Usthurin papit sanovat samaa.

Oslirin papin asuun kuuluu valkoinen, kääntöpuolellta punainen, viitta, jota kannetaan oikealla olkapäällä.

Oslirin valtapiirit ovat kujeilu (Trickery) sekä Arcana.

Vanhat rodut

Vanhoiksi roduiksi mielletään haltiat, kääpiöt sekä hiisiväki. vanhat rodu kertovat polveutuvansa elementtititaaneista, valtavista olennoista jotka loivat maailman.

Haltiafilosofia

Haltiat eivät suoranaisesti palvo mitään jumaluutta. Kun haltiat kuolevat heidän sielunsa syntyvät uudestaan, ja vaikka haltiat voivat elää tuhansia vuosia, on sielun kadottaminen heille paljon pelottavampaa kuin kuoleminen. Haltiat uskovat että maailmankaikkeus on vain unta, ja sielun tärkein päämäärä on herätä tästä unesta.

Koska haltiafilosofiassa ei ole suoranaisia jumaluuksia, voi jokainen haltiapappi valita valtapiirinsä miten itse vain haluaa.

Viimeisen viidensadan vuoden aikana haltioiden keskuudessa on alkanut itää uusi usko, jossa palvotaan Ushturia, jonka kerrotaan olleen mahtava haltiafilosofi joka, sen sijaan että olisi vapautunut maailmaunesta, muuttuikin jumalaksi. Ushturin papit tunnistaa vasemalla olkapäällä kannetusta punaisesta viitasta jonka sisäpuoli on valkoinen. Ushturin valtapiirit ovat arcana ja kujeilu (arcana & trickery)

Kääpiöiden esiäidit

Moukari oli ensimmäinen kääpiö joka heräsi syvässä luolassa maan alla. Yksinäisyydessään hän takoi itselleen vaimon, Liljankukan hopeasta ja kullasta. Mutta maailma oli liian paha paikka Liljankukalle ja hän hajosi. Suruissaan Moukari takoi itselleen uuden vaimon, Verimarjan, Teräksestä ja tulesta. Nämä kaksi ovat kaikkien nykyisten kääpiöiden esiäidit. Suurin osa kääpiöistä polveutuu Verimarjasta ja he ovat sotureita ja aseseppiä. Harvat kääpiöt polveutuvat Liljankukasta, ja he ovat taiteilijoita ja haaveilijoita.

Jotkut kääpiöt seuraavat myös Ostoria, jonka sanotaan olevat Moukarin salarakas. Muut kääpiöt pitävät kääpiöitä jotka väittävät olevansa Ostorin jälkeläisiä vähintäänkin harhaoppisina. Ostorin papin asuun kuuluu punainen, kääntöpuolellta valkoinen, viitta, jota kannetaan vasemmalla olkapäällä.

Verimarjan valtapiirit ovat Ahjo, Sota, Tieto ja Elämä.
Valkoliljan valtapiirit ovat Kuolema, Hauta, Valo ja luonto.
Ostorin valtapiirit ovat arcana ja kujeilu.(arcana & trickery)

Titaanit

Alkuaikojen elementtititaaneja palvotaan varsin vähän, erittäin suosittuja ne olivat Goblinoidien parissa ennen kuin Ikuisen rauhan imperiumi valloitti Goblinoidien maat ja orjuuttivat heidät. Nykyään Titaanien palvomisesta tuomitaan imperiumissa kuolemaan kidutuksella. Myöskään valtakunnassa titaanien palvojia ei katsota hyvällä, mutta ainakaan vielä se ei ole laitonta.

Valtiot

Tunnetussa maailmassa on kaksi suurempaa valtiota, Pyhä Rongalialais-Agorenialainen Valtakunta, sekä Ikuisen rauhan imperiumi. Näiden lisäksi on plajon pienempiä heimomaita sekä haltioiden Kesäsaari.

Pyhä Rongalialais-Agorenialainen Valtakunta

Suurin osa tunnetun maailman ihmisistä asuu Pyhässä Rongalais-Agorenialaisessa Valtakunnassa (yleensä puhutaan vain Valtakunnasta) joka on Keisarikunta jota hallitsee vaaleilla valittu Keisari Safiirivaltaistuimelta.

Keisarin kuollessa 63 Vaaliruhtinasta kerääntyy Valtakunnan pääkaupunkiin, Hauptfordiin, jossa uusi Keisari valitaan. Periaatteessa jokainen Rongan jälkeläinen voi osallistua ehdolle. Käytännössä tämä koskee Valtakunnan Rongalalista aatelistoa.

Keisarikunta koostuu useista provinsseista, joista osa on muodostanut omia ruhtinaskuntiaan. Jokaista ruhtinaskuntaa hallitsee Vaaliruhtinas. Keisarin valta vaaliruhtianiden yli riippuu pitkälti kulloisenkin Keisarinhenkilökohtaisista kyvyistä. Nykyinen keisari, Ondber II on ollut varsin heikko, ja Vaaliruhtinaskunnat ovat käytännössä itsenäisiä valtioita. Suoranaisia sotia ei ole vielä syttynyt, mutta tämän uskotaan olevan vain ajan kysymys. Toisaalta koska Ondber II on vanha, voi uusi Keisari muuttaa asioita kun hänet valitaan.

Ikuisen rauhan Imperiumi

Valtakunnasta meren yli etelään sijaitsee Ikuisen rauhan imperiumi. Suurin osa sen asukkaista on Goblinoideja joita hallitsee pieni ylimystö onttoja. Myös joitain ihmisiä, jäänteitä suuresta auringon sulttaanikunnasta, on onttojen orjina.

Kesäsaari

Haltioiden suurin valtakunta on kesäsaari. Ympyrän muotoinen saari keskellä itäistä valtamerta.

Talous

Lisää maailmantaloudesta voi lukea omasta artikkelistaan.