Sinihelmen talous

Kohteesta KampanjaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Valtakunnan talous pyörii vielä suhteellisen vahvasti sisäkaupan kanssa, mutta pikkuhiljaa erilaisten kauppahuoneiden yritykset luoda todellisia maailmanmarkkinoita ovat

Kolikot

Maailmassa on useita valuuttoja käytössä

Haltioiden kultalohikäärme

Haltioiden käytössä oleva kultaraha, noin 50mm leveä. Sen arvo on noin 20 kiltapenniä, mutta siihen voidaan myös kiinnittää neljä jalokiveä, joista jokainen nostaa rahan arvoa, riippuen jalokivistä. Kiinitetyt kivet ovat rubiini, smaragdi, timantti ja safiiri, koko on noin yhden karaatin luokkaa (5 mm halkaisija)

    • Kolikko 20 GP
    • Timantti 20 GP
    • Rubiini 15 GP
    • Safiiri 10 GP
    • Emeraldi 10 GP

Käyttö

Suuresta nimellisarvosta johtuen tämä raha ei ole kovinkaan suuressa käytössä edes haltioiden kesken. Ihmiskauppiaat yleensä laksevat kolikon arvoksi 15 kiltapenniä sillä se on siihen käytetyn kullan hinta.

Henkilönosto rahake

Person purchasing token (PP) Tämä raha on käytössä Ikuisen rauhan imperiumissa. Se on sidottu orjien hintaan ja sillä voi ostaa yhden orjan tasavallan orjamarkkinoilta. Vapailla markinoilla orjat voivat olla huomattavasti kalliimpia.

Käyttö

Henkilönostorahat ovat käytössä Ikuisen rauhan imperiumissa, mutta ne ovat käypää valuuttaa myös Velin liigan alueilla. Etelärannikon valtakunnissa näiden rahojen hallussapito on rikos josta rangaistukseksi joutuu maksamaan sakkoja 20GP per kolikko.

Mwangalaiset kultaketjut

Mwangojen matriarkkojen kaulassa roikkuu yleensä aina kultaketjuja, joiden lenkkien koko on hyvin tarkasti standardoitu. Jokainen lenkki on arvoltaan kaksi ja puoli kiltapenniä.

Käyttö

Käyvät sellaisenaan maksuvälineinä Mwangojenm alueella sekä heidän naapureilleen. Muualla ne joudutaan yleensä käyttämään koruseppien kautta, joka syö niiden arvosta yhdestä kymmeneen prosenttia.

Kiltapenni

Guild Penny (GP) on valtakunnan virallinen raha. Se on yhden kiltalaisen minimi päiväpalkka.

Käyttö

Kiltapennit ovat käytössä kaikkialla valtakunnan alueella sekä niihin rajautuvilla alueilla.

Eljegonin penni

Argonean kuningas Eljegon II löi ensimmäiset rahat ajalla ennen valtakunnan syntyä. Ne ovat vieläkin käytössä, lähinnä argoneassa.

Käyttö

Valtakunnan itäosissa. Velin liigassa niitä katsotaan hieman nenää pitkin johtuen heidän antipatioistaan Argoneaa vastaan.

Pikkupenni

Small pennies (SP) ovat uudehkoa valuuttaa joka on käytössä eläinkansojen keskuudessa. Tosin osa pikkupenneistä on ikivanhoja rahoja joiden alkuperä on tuntematon.

Käyttö

Eläinkansat sekä valtakunnan läntiset osat. Uudet pikkupennit on lyöty Uudessa Anticuksessa.

Tavallinen penni

Common penny (CP) on varsin suuri kokoelma rahoja joita on lyöty kaikkialla maailmassa. Valtakunnan sisällä jokaisella vaaliruhtinaalla on oikeus lyödä tavallisia pennejä.

Käyttö

Kaikkialla.


Pankit ja Velkakirjat

Koska Argonean kuningas oli julistanut että vain kuningas saa omistaa kultaa, joutuivat Velin kauppiaat keksimään uusia tapoja siirtää omaisuutta. Näin syntyivät ensimmäiset pankit jotka alkoivat antamaan velkakirjoja jotka voidana vaihtaa rahaksi.

Velkakirjat

Yleensä pankit antavat kahdenlaisia velkakirjoja, aikasidottuja sekä välittömäksi rahaksi muutettavia. Velkakirjoja myönnettään myös kahta tyyppiä sen mukaan että voiko ne lunastaa kuka tahansa tai sitten tietty henkilö.

Aikasidotut

Aikasidotut velkakirjat voidaan muuttaa takaisin rahaksi tieyn päivämäärän jälkeen. Niiden vaihdosta pankit eivät ota rahaa, jotkut saattavat antaa jopa prosentin tai kaksi alennusta velkakirjan nimellisarvoon myöntäessään sitä.

Mikäli Ajastettu velkakirja halutaan muuttaa rahaksi ennen kuin sen aika on täyttynyt, perii pankki 10% sakon maksettavasta summasta.

Välittömät velkakirjat

Välittömät velkakirjat voidaan muuttaa rahaksi koska tahansa. Niiden myöntämisestä pankit ottavat palkkiota kaksi prosenttia velkakirjan arvosta.

Velkakirjojen lunastaminen

Jos velkakirjat lunastetaan myöntäneessä pankissa niistä maksetaan koko nimellisarvo. Toisessa pankissa velkakirjasta otetaan kaksi prosenttia. Myös jotkut kauppiaat ottavat velkakirjoja vastaan, mutta he ottavat viidestä kymmeneen prosenttia vaihdossa, paitsi jos velkakirja on kauppiaan omiin nimiin myönnetty.

Pankissa alle sadan kiltapennin velkakirjat maksetaan suoraan, mutta arvokkaammat tarkistetaan maagisesti.

Maailmankauppa

Vaikka kauppaa ei vielä kauheasti harrasteta, yrittävät Velin liigan kauppahuoneet korjata asiaa.

Kahvi

Kahvia juotiin eteläisellä manterella ennen kuin Ikuisen rauhan imperiumi valloitti koko mantereen. Kahvi onkin yksi tärkeimmistä imperiumin vientituotteista, ja kahvi on päätynyt suureen suosioon Velin liigan alueella. Sieltä se on levinnyt Hauptfordiin ja muihin suurempiin kaupunkeihin itärannikolla.

Kahvi on (periaatteessa) kieletty etelärannikon valtakunnissa mutta salakuljettajat ansaitsevat hyvin sillä. Myöskään matriarkat, kahvia ryystäessään, eivät halua rangaista salakuljettajia liian pahasti.

Tee

Haltiat juovat teetä, ja ovat onnistuneet myymään sitä muillekkin. Tosin koska haltiat eivät ole kovinkaan eteviä kauppiaita (maallinen omaisuus on heidän alapuolellaan) kauppa käy varsin huonosti.