Perstad

Kohteesta KampanjaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Perstadin kaupunki sijaitsee Turun pohjoispuolella Raanajoen suulla. Se oli alunperin ruotsinkielisten suurmaanomistajien huvilakaupunki mutta sotien jälkeen se kasvoi tärkeäksi teollisuuskeskukseksi. 90-luvun lama kuitenkin aiheutti kaupungille suuren romahduksen mistä se ei ole vieläkään toipunut.

Johtuen kaupungin suuresta työttömyydestä ja kaupungin heikosta taloustilanteesta on kaupungin suomenkiliseksi nimeksi vakiintunut Persläpi.

Historia

Perstadin kaupungin perusti vuonna 1784 Vapaaherra Per Von Rothmannin toimesta. Von Rothmann rakensi oman kartanonsa Raanajoen suulla olevalle Älvholmen saarelle ja pian moni muukin Varsinaissuomen ja Pohjanmaan aatelinen rakennutti itselleen kartanon samalle saarelle. Kaupunkioikeuden Perstad sai vuonna 1812 tsaari Aleksanteri ensimmäiseltä Borodinon voiton kunniaksi, nimeksi tuli Perstad kaupungin perustajan mukaan.

Eräs mielenkiintoinen kohta kaupungin historiassa oli kun raanajoen pohjoisrannan lähellä olevalle pienelle Maijansaarelle rakennettiin majakka. Majakan rakennustyöt alkoivat vuonna 1832 Maijansaarella olleiden rautakautisten raunioiden päälle. Majakkarakennus oli huomattavan suuri, itse majakka tornin halkaisija oli 10 metriä ja korkeus 36 metriä, 43 metriä merenpinnasta. Valmistumisen jälkeen majakkaan muutti Pyhän Ptarikin veljeskunta jonka oletettiin olleen Venäjän orttodoksisen kirkon munnkikunta mutta varmuutta tästä ei koskaan saatu.

1800-luvulla kaupunki oli varsin rauhallinen ja vauras. Aluksi suomekielinen väestö oli varsin pieni ja virallisesti Perstadin kaupunki oli vain Älvholemn saari ja sen ympärillä oli Raanansuun ja Kontiolan kylät. Kuitenkin vuonna 1934, Nuori saksalainen sijoittaja Franz Merckel osti Kontiolan kylän veneveistämön ja alkoi rakentaa sen paikalle modernia telakkaa. Pian kontiolan ja Raanansuun kylät liitettiinkin PErstadin kaupunkiin.

Saksalaisten insinöörien suunittelema kontiolan telakka kasvoi nopeasti, huhuttiin myös että saksan hallinto käytti sitä pariisin rauhansopimuksessa kiellettyjen asejärjestelmien kehittelyyn mutta tästä ei koskaan saatu täyttä varmuutta. Sodan aikana telakkaa vahvistettiin ja sen suurimman kuivatelakan päälle rakennettiin massivinen betonikansi suojaamaan sitä venäläisten pommituksilta.

Sodan jälkeen telakan kohtalo oli vaakalaudalla, olihna telakalla ollut läheiset yhteydet natsi-saksaan. Telakan pelastukseksi koitui kuitenkin Ivan Rabinovich, neuvostoliiton kommunistisen puolueen virkailija joka oli päässyt Stalinin lähipiiriin. Sotakorvaukset lisäsivät entisestään telakan tuotantoa ja telakan ympärille rakennettiin paljon uutta asutusta. Samaan aikaan rakennettiin myös nykyinen kaupungintalo ja poliisiasema Älvholmen saarelle joista rakennettiin tarpeeksi suuret että ne vastaisivat kasvavan kaupungin tarpeita.

Väestö kasvoi nopeasti, kun vuosisadan alussa väestöä oli Perstadissa ja Kontiolassa yhteensä noin 5000 asukasta oli siellä 50-luvulle tultaessa jo lähes 40000. Telakan yhteyteen perustettiin myös muuta teollisuutta, Grönbergin metalli ja Raanajoen leipomo olivat myös suuria työnantajia. Suurin osa uusista yrityksistä joita kaupunkiin perustettiin oli joko telakan tai von Rothmannien suvun omistamia, joko suoraan tai välillisesti.

70 ja 80-luvuilla kaupunki kukoisti idänkaupan turvin. Pientä kitkaa oli havaittavissa suomenkilisen mannermaan ja ruotsinkielisen Älvhomenin saaren asukkaiden välillä, vaikka suurin osa kaupungin asukkaista oli suomenkielisiä oli suuri osa maasta ja yrityksistä ruotsinkielisen väestön käsissä, samoin kuin iso osa asunnoista.

80-luvun lopulla aloitettiin viimeinen suuri rakennusprojekti, raanansuun uudisrakentaminen. Raanasuu oli pienempi kylä raanajoen pohjoisrannalla ja 80 luvun alkuun tultaessa suurin osa väestöstä oli jo muutanut lähemmäs asutuskeskusta, erityisen hankalaksi kylän sijainnin kannalta oli se että lähin silta Raanajoen yli oli 10 kilometriä kaupungista pohjoiseen.

Kaupunginosat

Perstad jakaantuu kolmeen alueeseen, saarella sijaitsevaan vanhaan Perstadiin, Raanajoen itärannalla sijaitsevaan uuteen puoleen, sekä Raanajoen länsirannalla olevaan entiseen Raanansuun kylään joka on nykyään Hukkarannan sekä Viherkorven asuinalueet.

Perstadin kartta

Viherkorpi

Somalien asuttama alue, poliisit tulevat tänne vain jos heidät hälytetään paikalle. Kerjäämiseen +1 dyykkaukseen -1 keskiverto kyttäys taito 12.

Hukkaranta

Alue rakennettiin 70-luvulla lapsipereiden lähiöksi, nykyään täällä asuu suomalaisia työttömiä, nuorten parissa Isänmaan Sudet on suosittu järjestö jonka jäsenet "puolustavat" omaa kaupunginosaansa "Alempirotuisia" vastaan. Kerjäämiseen -2 kyttääjän taito 8.

Raanala

Raanala on jokseenkin siedettävässä kunnossa olevaa aluetta. Suomenkielistä aluetta. Täällä sijaitsee myös Perstadin prisma jonka kauppias, Sakari Karvonen on reilu tyyppi joka jättää roskakatoksensa lukitsematta. Paikallinen jengi on Raanalan Raggarit jotka ovat 50-luvulta karanneita svengginuoria. Jos diggailee Elvistä ja nahkatakkeja he jättävät rauhaan. Dyykkaukseen +1 (+3 Prisman luona) kyttääjän taito 7.

Maakkala

Maakkalaa hallitsee Perstadin tekninen korkeakoulu ja sen asuntolat. Koska kouluun pääsee lähinnä hakemalla (pääsykokeesta tarvitsee saada 25 pistettä sadasta jos ei ole YO tutkintoa). -1 kerjäämiseen ja dyykkaamiseen, opiskelijat ovat kalunneet roskikset. humalaiset opiskelijat saattavat tarjota kiljua ja streetwise -2 tai local knownledge PTKK tietää salakapakat joista saa viron juomia halvalla kunhan sopii sisäänpääsystä portsarien kanssa.

Pukkila

Paljon hylättyjä asuntoja, asuinpaikka löytyy +1 kerjäämiseen ja dyykkaamiseen -1 kyttääjä näkee 10 taidolla ja soittaa poliisit. Perstadin pääpoliisiasema sijaitsee pukkilan eteläpäässä joten he saattavat jopa olla partiolla täällä. Koska täällä on poliseja, ei jengejä ole muodostunut.

Uusiranta

Täällä asuvat ne suomenkieliset asukkaat joilla on vielä työpaikka. Ruoan hakemiseen +1 asuinpaikan löytämiseen -2, kyttääjätaito 12 ja poliisit tulevat oikeastikkin paikalle, joko Gamlastanista tai Pukkilasta. 1d6 minuuttia päivällä ja 1d6+2 yöllä. Paikallinen jenggi on Suomi-Finland-Perkeleet jotka pukeutuvat sinivalkoiseen kolttuun ja väinämöis hattuun. Kukaan ei ole täysin varma ovatko he tosissaan vai onko kyseessä vain huono vitsi, mutta he aika-ajoin tappelevat Perstadsridaarenien kanssa silloilla.

Keskusta

Baareja ja juottoloita. Asuintalot lähinnä henkilökunnan käytössä. Pimeiden pullojen ja muiden laittomuuksien löytämiseen +1, kyttääjän taito 14 valvontakameroilla 12, hälyttää poliisit. Jengejä ei pahemmin näy katukuvassa, korkeintaan Perstadin Perussuomalaisten organisoimia "Puhtaanapitopartioita". Täällä tosin notkuu yleensä koko perstadin nuoriso perjantai-iltaisin pussikaljoittelemassa.

Punakumpu

Käytännössä hylätty kaupunginosa. Hylätyn asunnon löytämiseen +2, kerjäämiseen ja dyykkaamiseen -2 paikalla lähinnä muita spurguja, havaintokyky 6, poliisit tulevat jos jaksavat. Päivällä 2d6 ja yöllä 4d6 minuuttia. Täällä järjestetään usein laittomia reivejä. Vähän aikaa sitten tänne perustettiin suui yökerho nimeltään Party Hard vanhaan teollisuushalliin. Yökerhon vartiointi on Ulkoitettu BCG:lle. Meno jatkuu siellä viikonloppuisin kello 4:än asti ja sieltä on bussikuljetukset viikonloppuisin Turun keskustaan. Viereisessä myymällässä myydään alkoholia kello 21:00 asti ja juomat voi viedä säilytykseen bussipysäkille, mistä ne sitten saa kun kotimatka alkaa. Humalaiselta bilekansalta saa +1 kerjäämiseen klo 3:00-4:00 jos pääsee alueelle BCG:n vartijoiden ohi. Paikallinen jenggi on moottoripyöräkerho MC Satanic joiden huhutaan harjoittavan satanistisiä riittejä kerhotiloissaan.

Vornainen

Vornaisissa sijaitsee Perstadin urheilupuisto ja joitain asuinrakennuksia. Täällä on myös Perstadin laivapoikien jalkapalloseuran stadion, jota telakka sponsoroi 60-luvulla. Stadion oli varsin komea ja sinne mahtuu 10000 kävijää, keskiverto kävijämäärä urheilutapahtumissa on nykyään noin 200. Urheiluseuran nuoret koettavat partioida katuja ja pitää huolta ettei mitään laitonta tapahtdu (hormoonit ja mömmöt heiltä tosin kyllä löytyvät, turhaa nipottamista valtiolta)

Seipäälä

Meren rantaan 80-luvulla rakennettu asuinalue. Täältä löytyy myös Seipäälän uimaranta johon kesäisin asukkaat tulevat viettämään päivää ja nuoret iltaisin pussikaljoittelemaan. Paikalliset jengit pitävät aluetta neutraalina alueena minne voi tulla keskustelamaan erimielisyyksistä.

Gamla Perstad

Perstadin vanha kaupunki on pientaloja, joissa useissa on varsin suuri piha. Saaren länsipäässä sijaitsee Von Rothmannien kartano, joka on edelleen Rothmannien suvun asunto joka on tällä hetkellä tyhjillään, koska Rothmniien suvun nuorin jäsen, Joakim Von Rothman, murhattiin julmasti. Toinen merkittävä maamerkki saarella on itäpäässä oleva Perstadin uusi kirkko.

Telakka

Neuvostoliiton romahdettua idänkauppa loppui ja telakka joutui lopettamaan toimintansa. Muutama vuosi sitten kuitenkin suuri kansainvälinen turvallisuusalan yritys, Boundary Control Group, osti telakkaalueen ja perusti sinne oman pohjoismaiden osastonsa päämajan. Kaupungissa oletettiin että yritys toisi työpaikkoja tullessaan, mutta suurin osa BCG:n työntekijöistä on ulkopaikkakuntalaisia, tai jopa ulkomaalaisia. Alue on tarkasti vartioitu ja BCG:n työntekijät tulevat harvoin ulos alueeltaan.

Koulutus

Henkilöt